cara buat ikan pekasam


Lebih-lebih lagi kalau pekasam lomah atau loma. Cara buat ikan pekasam ni mudah je.


Pin Di Dapoq Cheq Youtube Cooking Channel

Celupkan ikan tadi seekor demi seekor ke dalam.

. Garam 2 sendok makan. Alahai bila dah tiba hujung-hujung minggu ni mulalah selera makan lain macam tu datang. Jemur tu anggaran selama 1 jam 2 jam.

Kemudian dikisar dengan blender sehingga halus. CARA PENYEDIAAN IKAN PEKASAM TENGGIRI. ½ cawan garam halus.

Ini nak mengelakkan ikan di hurung lalat. Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Resepi Ikan Pekasam ini terbahagi kepada 2.

Sebab sebelum ini hanya orang tua-tua yang tahu cara nak buatnya. Resepi Ikan Pekasam Homemade. Pekena selera kampung pun sedap juga kan.

Hanya guna 4 bahan saja peram dan seminggu dah boleh goreng dan makan. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan.

Rasa ikan pekasam ni lebih kepada masin dan masam. Peralatan sedia ada dirumah boleh digunakan dan cuma beli ikan garam beras hancur dan asam keping atau asam jawa. Siang dan bersihkan ikan.

7-8 ekor ikan gelama boleh juga guna ikan sungai. Bahan-bahan perapannya sikit je. Apa yang perlu ada kalau ikut resepi dari mak aku.

Cara Membuat Ikan Pekasan 2. Garam halus secukupnya untuk tabur selepas disalut beras. Anggaran 1kg ikan 100g garam.

Menurut hasil penelitian bahwa Bekasam diduga mempunyai aktivitas antihipertensi karena terbentuknya peptida bioaktif hasil degradasi protein ikan. Kalau korang pergi memancing dan dapat ikan dalam jumlah yang agak banyak dan takde idea nak buat apa apa kata korang buat pekasam. Resepi Serta Cara Buat Ikan Pekasam Paling Senang.

Jadi buat penggemar ikan pekasam bole cuba buat sendiri di rumah. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Tapi kalau dah perap 2 minggu sebenarnya dah boleh goreng.

Ini salah satu resepinya yang terkenal iaitu ikan gelama pekasam homemade. Dah nama pun orang Melayu tekak pun kadang-kadang teringin benar hendak makan hidangan asli. Macam mana nak buat ikan pekasam.

Kemudian jemur ikan di bawah panas matahari. Bekasam atau Pekasam yang super enak dan tidak baucaranya ikan di campurkan dengan garam dan sedikit penyedap rasa setalah rata ikan nya di jemur Sampai a. Nak buat pekasam ni takdelah susah sangat ikut saja cara-cara yang diperturunkan di sini.

Ikut step di bawah. Mula-mula sekali bersihkan ikan. Biasanya orang buat ikan air tawarKalau nak buat ikan laut pun boleh.

Cara buat ikan pekasam mempunyai teknologi yang mudah dan ringkas sahaja. Beras sangai dan tumbuk. Gaul dengan ½ cawan garam halus dan masukkan ke dalam bekas berpenutup.

Cara membuatnya lebih kepada peram ikan seberapa lama dan kemudian goreng. Anggaran saiz 2 inci setiap bahagian. Ada yang suka sekali kepala.

Ikan puyu yang telah diperap semalaman itu dibasuh terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinannya. Sangai beras dengan api sederhana. Mesti ada ikanbiasa org guna ikan air tawar 2.

Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Ikan yang digunakan untuk pekasam pula tentulah ada yang guna ikan lampan ikan puyu dan kebanyakan mestilah ikan sungai. Toples dengan tutup yang kencang.

Masukkan beras yang telah dimesin ke dalam air garam tadi dan jangan sehingga terlalu pekat. Berikut adalah alat dan bahan membuat Bekasam. As you know today I show you how to fermented fish with.

Lagi lama diperap sebenarnya lagi sedap. Perut ikan mesti cuci sampai putih bersih. Mancing tak dapat ikan pun tak kecewa sangat.

Larutkan 12 cawan garam kasar dengan 3 cawan air suam. Kepala boleh dibuang atau tidak. Dan ikan itu mesti di bersihkan dengan sebersih bersihnya.

Cara amengoreng Ikan Pekasam. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan. Cara membuat Resepi Ikan Pekasam Bahan-bahan Resepi.

Garamgaram kasar halus pun boleh Sukatan garam ni biasa orang buat sekilo ikan seratus gram garam. Jumlahnya agak-agak cukup untuk salut ikan. Semua orang yang berminat tentu mudah faham akan teknonoli pengawetan ikan pekasam dirumah masing-masing.

Tutup rapat dan simpan dalam peti sejuk bahagian bawah semalaman. Anggaran 1kg ikan 100g garam. Anda boleh cuba sendiri cara berikut.

Ikut step di bawah. Beras tidak perlu basuh. Macam mana nak buat ikan pekasam.

2-3 keping asam gelugur. Hello my friends selamat menonton dan semoga video ini memberi manfaat kepada anda semua dan jangan lupa SUBSCRIBE Zie channel sebagai tanda sokongan an. Ikan kemudikair tawar 12 kg.

Selama proses fermentasi bekasam. Boleh cuba cara. CARA MEMBUAT IKAN PEKASAM HOMEMADE Fermented Pekasam Fish Resepi Chef Alexiswandy.


Homemade Pickled Mustard Green


Ikan Pekasam Processing The Worst Smelling Fish Cara Packing Ikan Pe Whole Food Recipes Food Smoothie Recipes Healthy


Resepi Patin Tempoyak Yang Mudah Aneka Resepi Enak Recipe Ikan Resep Ikan Gulai


Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food


Cara Membuat Ikan Pekasam Makan Dengan Nasi Pun Dah Cukup Mari Berkongsi Homemade Recipes Sauce Recipes Fish


Pin On 马来品味


Cara Buat Ikan Pekasam Bahan Bahan Ikan Biasanya Orang Buat Ikan Pekasam Menggunakan Ikan Air Tawar Tapi Tak Ada Masalah Kalau Hend Food Recipes Meat Jerky


Pin On My Future Home


Resep Ikan Pekasam Khas Banjar Oleh Heny Rosita Recipe Resep Ikan Resep Beras


Small Rohu Fish Video In 2022 Snapchat Makanan Ide Makanan Makanan


Resepi Raidah Ikan Pekasam Beras Resepiraidah Ikan Fermentasi Masakan


Keropok Lekor Homemade Recipes Food Easy Meals


Ikan Bakar Praktis Happy Call Masak Ikan Bakar Cara Buat Ikan Bakar Youtube Ikan Bakar Makanan Resep Ikan Bakar


Pin On Indonesian Food And Drink


Homemade Pekasam Ikan Laut Pickling Recipes Homemade Diy Homemade


Pin On 马来品味


Pekasam Udang Preserving Shrimp With Rice Udang Nasi Resep


Resepi Pekasam Ikan Gelama Tahan Lama


Resepi Olahan Patin Masak Tempoyak Yang Mudah Aneka Resepi Enak Recipe Resep Ikan Makanan Ikan Resep

Related : cara buat ikan pekasam.